V ČR klesá spotřeba sudového a roste odbyt lahvového piva

7.1.2015 19:45

    V ČR klesá spotřeba sudového a roste odbyt lahvového piva. Vyjádřeno v objemu, už je to půl na půl s tím, že zvláště mnohé venkovské hospody přestávají plnit tradiční funkci společenského střediska vesnice a končí svůj provoz. Lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, už nemají na chození na pivo ani čas. Společenské styky, kolektivismus se již příliš "nenosí". Lidé nakupují více lahvového piva domů, kde je ale jeho spotřeba pod kontrolou manželek a dámské poloviny domácnosti. Velké pivovary v ČR hlásí loni i letos pokles odbytu sudového piva, zato větší poptávku po chmelovém moku mají v lahvích či PET-obalech. Velký rozmach nastává u drobných minipivovarů, které dokáží na pár metrech čtverečních produkční plochy rychle měnit svůj výrobní program a dělat experimentální pivní speciality navíc s kulinářským menu většinou jen pro šenk pro hosty ve vlastním domě. Na to velké mamutí pivovary nejsou zařízeny. Čeští pivaři jsou zvědaví a zároveň tradiční, tedy rádi ochutnají pivní novinku, zajímavost, ale vracejí se ke své oblíbené značce piva. Mimochodem hospodářská krize utlumila i turistiku a turisté mají na svém kontě 10 % spotřeby piva ve státě.

    Tak charakterizoval situaci na  českém pivním trhu při zahájení 23. ročníku tradiční odborné degustační soutěže láhvových piv "Zlatý pohár Pivex – Pivo 2015" v Brně uznávaný pivovarský odborník Antonín Kratochvíle. Nadcházející středu na brněnském výstavišti vyhlásí porota pivovarských sládků z ČR nejlepší lahvové pivo v kategoriích světlé výčepní, ležák, nealko, tmavé, míchané nízkokalorické a nealkoholické. V tomto klání sládci posuzují 40 soutěžících značek ze 13 pivovarů. Zejména jejich chuť, plnost, vůni, říz, hořkost. Absolutní vítěz dostane 14. ledna titul "Champion Zlatý pohár Pivex – Pivo 2015."

    Nacházejí středu dostanou cenu "Zlatý soudek Pivex 2015" na veletrhu v Brně též vítězové degustační soutěže pro sudová piva výčepní světlá i ležáky. Podle průzkumu pivovary soutěž vítají, protože v poslední době  se výrazně změnil poměr spotřeby sudových piv ve prospěch lahvových. Citelně to pociťují hlavně provozovatelé restaurací a tradičních hospod, kde stále ubývá konzumentů. Tato skutečnost samozřemě ovlivňuje i produkci sudových piv v pivovarech.  (vž)