Třetí ročník festivalu jídla se bude konat v obnovené hale Malé Ameriky

V Brně budeme ochutnávat svět

05.04.2018 20:15

    Areál Malé Ameriky v Brně, vlastně už někdejší nákladové nádraží, je poněkud opomíjený objekt, přesto se tam konají pozoruhodné akce. Jednou z nich bude o posledním dubnovém víkendu 3. ročník gastrofestivalu Ochutnej svět. Jeho motem budou děti v kuchyni a pěstování lásky k jídlu.

    „Děti patří do kuchyně. Nejen, že se tam zabaví, ale rodičům ukážeme, jakým způsobem s nimi můžeme spolupracovat už v útlém věku,“ řekla před novináři majitelka pořadatelské společnosti FoodPark Dana Drásalová. Součástí dvoudenního programu bude mj. show nazvané Vaření dětí s Mateřinkou nebo Vaření s Honzíkem.

    Organizátoři také chtějí veřejnosti sdělit, že nejen v Brně existuje řada dobrých českých restaurací a také podniky, kde umějí kuchyně jiných národů i světadílů. „Jsou to jídla nesmírně pestrá a zajímavá,“ zdůraznila Drásalová. Na festivalu návštěvníci tedy ochutnají tradiční českou i slovenskou gastronomii a také asijskou a některé tzv. extrémní kuchyně. Kupříkladu hmyz, mořského ježka, mořské plody. U dalších z celkem 40 stánků ochutnáte mj. filipínské speciality a méně známá jídla z jižního Vietnamu. Šéfkuchař Jan Rimpler nabídne to nejlepší z peruánské kuchyně, kterou považuje za jednu z nejlepších na světě. V Peru působil a hodlá se tam vrátit. Někdo určitě ochutná chřestýše, který se k nám přiveze z farem již v podobě filetů. Šéfkuchař a prezident Culinary Clubu Petr Erin Kováč ho připraví podle thajského receptu – s chilli pastou. V Thajsku prodávají běžně na ulici.

Šéfkuchař a prezident Culinary Clubu Petr Erin Kováč.

    Kováč na festivalu také pokřtí kuchařku Život z pánve. Pořad s tímto názvem vysílala televize BTV. Část výtěžku z knihy je určena dětské psychiatrii a neurologii Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se léčí také malý Honzík, jehož uvidíte na pódiu vařit. Vaření jako dobrou terapii pro děti potvrzují lékaři zmíněné nemocnice. Organizátoři pozvali do Brna foodblogerku Kamilu Rundusovou alias Kamo, přiletí až z Bali a jiné podobné akce na území Česka se prý nyní nezúčastní. Předvede kuchařskou show a bude se podepisovat. Autogram poskytne rovněž Kováč.

    Láska k jídlu jako moto festivalu není prázdný pojem. Organizátoři chtějí zcela vážně upozornit na fakt, že v mnoha rodinách žijí dívenky (ale někdy i chlapci) o hmotnosti kolem 35 kilogramů, na stěně jim visí plakát hubené modelky, přičemž dítě stěží zkonzumuje malý jogurt. „Věta nejez to, budeš tlustej na náš festival nepatří,“ uzavřela Drásalová informaci o celé akci. Zajímavou spolupořádající společností je Kuliner. Sídlí v Moravanech na Brněnsku a učí vařit amatéry i profesionály, najdete na webu kulinerplus.cz(tr)