V závěru srpna bude v Brně na Divadelním dvoře veselo

Přijďte na první moravský burčák

16.08.2014 08:20

    Loni na přelomu srpna a září se na Divadelním dvoře Městského divadla v Brně odehrála velice zajímavá a divácky přitažlivá premiéra. Navštívilo ji odhadem tisíc, možná i dvanáct set návštěvníků. Není proto divu, že letos chtějí pořadatelé něco podobného zopakovat. Už jsme to vlastně prozradili v titulku – na poslední prázdninový víkend 29. a 30. srpna 2014 je připraven druhý ročník festivalu BURČÁKOBRANÍ.

    Návštěvníci a degustátoři ochutnají v nádherném prostředí Divadelního dvora první kvalitní moravský burčák přímo od vinaře z Višňové na Znojemsku. Bude z odrůd Veltlín červený raný a Moravský muškát. „Probírkově pro tuto akci vybereme nejlepší bobule,“ slibují pořadatelé. Kromě pravého burčáku mohou návštěvníci ochutnat i částečně zkvašený hroznový mošt ze zemí Evropské unie, tentokrát pravděpodobně z italské provenience. Bude tedy možné porovnat kvalitu cizích moštů s pravým nefalšovaným burčákem z jižní Moravy.

    I letos je připraven bohatý doprovodný program. O dobrou náladu návštěvníků se po oba dny postará konferenciér Ilja Kreslík. Pátečním odpolednem diváky provede Cimbálová muzika Tomáše Zouhara pod vedením Ivana Gašpara Hriska. V 16 hodin začne show kuchařů společnosti Brixton-gastro, kteří předvedou umění grilování pravých vyzrálých hovězích steaků. O dvě hodiny později se návštěvníci setkají s herci brněnského Městského divadla, kteří pro ně nachystali hodinku oblíbených muzikálových melodií. Účast už přislíbili Jana Musilová, Robert Jícha a Aleš Slanina. Vystřídá je brněnská kapela Lidopop. Chybět nebudou ani soutěže s vinařskou tematikou.

    Sobotní odpoledne bude ve znamení skupiny Starý fóry. Večer zazpívá vítěz prvního českého X-Factoru Jiří Zonyga se skupinou Větry z jihu. Jistě není zapotřebí připomínat, že vše bude opět proloženo kuchařskou show a soutěžemi. Zklamáni určitě nebudou ani návštěvníci, kteří dávají přednost vínu či chutnému jídlu. V restauracích Nekonečno a Boulevard se o ně dobře postarají. K dispozici budou sýry marinované v čerstvých bylinkách a oleji, chybět nebudou klobásy od prověřených dodavatelů či další speciality.

    Když jsme odcházeli z tiskové konference, řekli nám pořadatelé: Ve jménu poctivého burčáku nezapomeňte, že „Na Dvoře to prostě žije…“ Vzkaz rádi tlumočíme, lze s ním jen souhlasit.  (jbo)

 

Tisková konference k Burčákobraní 2014 se uskutečnila v nádherném prostředí Vinné galerie v Brně – partnera Adámkova vinařství ve Višňové na Znojemsku.

Foto: Petr Michl