Speciální linka na balení mraženého pečiva na veletrhu EMBAXPRINT

Moderní technologie nahrazují lidskou práci

17.02.2016 19:05

    Před dvěma roky jsme v BrnoŽurnálu psali o obrovském „monstru“, které na veletrhu EMBAX zabíralo téměř čtvrtinu pavilonu B. Moderní technologie Packaging live se tenkrát uplatnila při balení mýdel. Na letošním veletrhu EMBAXPRINT je to podobné, snad jen se dvěma rozdíly – linku najdete v pavilonu G1, a nebalí mýdla, nýbrž předmražené pečivo společnosti Breadway.

    Každý kus krouceného chleba focaccia v kvalitě ruční výroby má originální tvar a velikost. Bylo proto nezbytné vyvinout technologii, která by toto poněkud netypické balení zvládla. Speciální linka Packaging live 2016 plní tento úkol na výtečnou. Pečivo je nejprve opatřeno průhlednou potravinářskou fólií s originálním potiskem, označeno datem výroby a manuálně uloženo do papírových obalů, které robot následně poskládá do velkých krabic. Ty jsou strojově zalepeny, opatřeny fixačním lepidlem a označeny. Robot je pak uloží na paletu. O další manipulaci (fixaci a označení palety etiketou) se postará poloautomatický ovinovací stroj.

    Nechceme příliš zacházet do odborných detailů. Takže jen stručně. Součástí linky jsou hydraulické nůžkové a pákové plošiny pro ukládání výrobků, digitální tiskárna pro potisk kartonů, zařízení kombinující lepení a potisk a demo robot. Linka je obrovská, nelze ji přehlédnout, každý z odborníků, ale i laických návštěvníků se u ní určitě zastaví. Zájemci si ji mohou prohlédnout čtyřikrát denně v plném provozu, vyslechnout odbornou prezentaci a získat odpovědi na všechny nejasné otázky. O zasvěcený výklad se stará Michaela Zachová z agentury EQUICom, která start linky spolu s deseti klíčovými partnery připravovala. Technologii na místě zkompletovali odborníci ze společnosti Fanuc Czech, s. r. o.

    Na tiskovou konferenci přišla i manažerka značky Breadway Monika Pružinská Hýblová. Představila pečivo, při jehož výrobě se používají pouze dva konzervanty – mateřský kvásek a mráz. Zákazník si může pečivo sám dopéct. Hovořilo se také o konceptu franchisových Breadway kaváren, které nabízejí pečivo i další sortiment z italských rodinných farem. Přijďte se taky podívat a popovídat...  (jbo)

 

Foto: Jaroslav Bobek

 

Najdete v našem archivu:
Jedinečný projekt na veletrhu EMBAX (26. 2. 2014)