Nejstarší specializované akce na brněnském výstavišti

Letošní SALIMA má pořadové číslo 30

Novinka: Festival minipivovarů

12.02.2016 11:40

    Uplynuly dva roky a na brněnské výstaviště se opět vrací komplex mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA/vinex – MBK – INTECO. Letos se uskuteční od 17. do 20. února v pavilonech A1, A2 (potraviny a nápoje) a V (technologie). Potravinářské veletrhy se v Brně konají vždy v sudých letech. Tentokrát je i důvod ke gratulaci – SALIMA totiž slaví jubileum, je třicátá v pořadí…

    Řekne-li se SALIMA, mnozí si vybavíme kdysi zažité slovní spojení „potravinářský salon“. Jenomže ty doby už jsou dávno pryč. Současná SALIMA – to není jen přehlídka potravinářských výrobků, ale především víceoborový veletrh, na němž převažují nejmodernější technologie pro potravinářský průmysl. Takovýchto vystavovatelů zde letos bude – v poměru k tradičním výrobcům potravin a nápojů – více než 60 procent.

    Lze očekávat, že mezinárodní potravinářské veletrhy poskytnou dokonalý přehled o zpracovatelském průmyslu v zemích střední a východní Evropy. Na brněnském výstavišti se budou prezentovat přední výrobci a dodavatelé potravin a technologií pro potravinářské obory, mlynářství, pekařství, cukrářství, vinařství a zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování. Účast přislíbilo celkem 794 firem z 36 zemí a Evropské unie, zastoupeno bude 435 značek. Oficiální účast potvrdily Polsko a Maďarsko, poprvé přijedou vystavovatelé z Bulharska a Kambodže.

    Domácí producenti předvedou celou škálu regionálních potravin a nápojů, čerstvé vysoce kvalitní potraviny pro matky a děti, své místo mezi výstavními expozicemi najdou značky Klasa, Regionální potravina a Čerstvý výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR. Budou vyhlášeny výsledky a předána ocenění v soutěži Zlatá SALIMA 2016. Přihlášeno je 58 exponátů. Mezi nealko nápoji bude dominovat káva. Zástupci specializovaných firem ji nabídnou v nejrůznějších chutích a vůních v tzv. Caffe zóně v pavilonu A2. Ve stejném pavilonu bude prezentován rovněž projekt Vína z Moravy, vína z Čech.

    Novinkou letošních potravinářských veletrhů je Festival minipivovarů, na němž představí své produkty pětatřicet (možná i víc) výrobců pivního moku. Znalci a milovníci pěnivých nápojů zde mohou ochutnat nejméně 100 druhů piv. Někteří výrobci dokonce slíbili, že připraví pivní speciály přímo pro tuto přehlídku. „Pivní vstupenku“ včetně degustačního skla si návštěvníci zakoupí u pokladny v pavilonu A2. Připraveny jsou i přednášky známých osobností minipivovarnického oboru. Na výstavišti bude k vidění i „ochutnávání“ také unikátní tramvaj Starobrno Šalina pub, dobře známá z minulých veletrhů.

    Najdete v našem archivu:
    Zlaté poháry a soudky pro nejlepší piva (28. 1. 2016)

    Tradicí brněnských veletrhů jsou i zajímavé doprovodné akce. Také letos bude z čeho vybírat. Snad jen namátkou. Ve středu 17. února pořadatelé nabízejí oku i nosu lahodící cukrářskou show světového šampiona Mieczysława Chojnowského (ve 13 hodin v pavilonu V). Mezi návštěvníky přijdou i další mistři svého oboru. Předvedou výrobu zmrzliny, pravé čokolády a pralinek, zdobení pochoutek či pečení pravého italského chleba focaccia. Slovenská společnost Cool Art Technology představí solární výčep. Připraveny jsou odborné besedy a semináře, konference o bezpečných potravinách Save Food, prezentace knihy „Helenčino pečení“, ukázky vaření dětí a spousta dalších zajímavostí.

    Velice dobrou pověst ve střední a východní Evropě má i Mezinárodní veletrh obalů a tisku EMBAXPRINT. Letošní ročník je už devětadvacátý. Uskuteční se souběžně s potravinářskými veletrhy, skončí však o den dříve – v pátek 19. února. V pavilonu G1 budou představeny nové technologie a materiály pro potravinářský, farmaceutický a kosmetický průmysl. Výraznou účast přislíbili vystavovatelé z Polska, Německa, Itálie, Maďarska, Francie, Velké Británie a Číny. Také tento veletrh vhodně doplní odborný program. Velice zajímavé – stejně jako minule – budou bezpochyby ukázky balení „naživo“. Ve středu 17. února v poledne zahájí svůj provoz linka Packaging Live 2016. Bude simulovat balení značkového pečiva Breadway do průhledné potravinářské fólie pro případné následné zamrazení a rozpékání. Na složení linky spolupracovali renomovaní výrobci a dodavatelé nejmodernějších technologií.

    Dopolední program veletrhů je zaměřen především pro odborníky, odpoledne pro širokou veřejnost. Ještě na jednu informaci bychom neměli zapomenout. Návštěvníci budou mít možnost vjet branou č. 4 přímo do areálu výstaviště a zaparkovat svá vozidla na volné ploše A. Odpolední (a celodenní sobotní) vstupenka stojí 80 korun.  (jbo)

 

Aktualizováno:

17.02.2016 16:30

Tajemství přípravy ořechového dortu a marcipánových rohlíčků se dvěma druhy náplní představil v téměř tříhodinové prezentaci mistr světa v cukrářství Mieczysław Chojnowski. Spolu s dalším polským cukrářem Michalem Kumurem doslova nadchli přítomné diváky.

Foto: Jaroslav Bobek

 

Oceněné exponáty ZLATÁ SALIMA 2016 – potravinářské a zemědělské produkty:

Herold přírodní tvrdý sýr (výrobce Moravia Lacto, a. s.)
Majolka Delikates (BONECO, a. s.)
Pohádkový koláč 200 g (tvaroh, povidla) (Kulhánek & Drápal, s. r. o)
Špenát listový sekaný (AGRO Jesenice u Prahy a.s.)
Staroslovanská medovina tmavá (Ing. Peter Kudláč – APIMED)
Židlochovické pečené maso (Janíček & Čupa, výroba speciálních uzenin, s. r. o.)
Teplá hořká čokoláda (František Bačík – Čokoládovna Troubelice)
Svatojánské ořechy (Chuť Moravy, s. r. o.)

Oceněné exponáty ZLATÁ SALIMA 2016 – strojírenské produkty:
Klimatizační jednotka CLIMATROP (JAROSPOL Technology, s. r. o.)

Oceněné exponáty ZLATÁ SALIMA 2016 – EMBAXPRINT:
GT ONE (Transfer Trade Srl, Itálie)