Začala chřestová sezona

12.05.2012 15:00

    Asi 50 dnů trvá sezona konzumace rané dietní zeleniny chřestu, která začala v sobotu 12. května 2012 v místě její domoviny – v Ivančicích u Brna. V tomto městě a okolí se pěstuje 250 let a jako značková pochoutka Eibenschitzer Spargel (Ivančický chřest) se dovážela na brněnská tržiště i na císařskou tabuli do Vídně.

    Odborníci tvrdí, že v Evropě byl v předminulém století ivančický špargl známější, než plzeňské pivo. Letošní ivančické Slavnosti chřestu se promítly až do 31. května v jídelníčku restaurací osmi měst po celé ČR. Mají za cíl vrátit tradiční českou zeleninu na naše talíře i do zahrádek. V restauracích zapojených do akce si zájemci předem rezervují stůl, aby jim připravila chřest čerstvý. Sníst se totiž má do několika dní po sklizni. Říká se, že s třešněmi umírá chřest, takže gurmáni by měli bílé výhonky teď jíst po kilech. Nejčastěji smažené na másle. Ale i se špekem nebo šunkou. Také v podobě polévek či dezertů. Kdo si chřest v restauracích oblíbí, vyrazí si od pátku do neděle 18. až 20. května do Ivančic, kde se náměstí promění v chřestovou degustační zónu, kde bude vařit osm restaurací pod širým nebem. Přijedou moravští vinaři i špičkoví kuchaři jako Roman Paulus. Chybět nebudou známé kapely, Petr Bende, cimbálka Grajcar aj. Duch slavné ivančické zeleniny podtrhnou výstava o chřestu a tematické filmy. (vž)

Celou nabídku najdete zde.
 

 

—————

Zpět