Šampionem je Sauvignon 2015

14.09.2017 15:25

    Ve středu 13. září byly slavnostně vyhlášeny výsledky 14. ročníku Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Austerlitz 2017. Výstavu uspořádala Moravská banka vín ve spolupráci s AusterlitzPro, za podpory Vinařského fondu a odborné garance Asociace sommeliérů ČR. Záštitu převzali hejtman Jihomoravského kraje a ministr zemědělství ČR.

    Šampionem výstavy se stal Sauvignon 2015  slámové víno od Oldřicha Drápala z Vranovic. Velké zlaté medaile převzali také zástupci Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic a Znovínu Znojmo, další dvě putovaly k dovozcům zahraničních vín. Nejlepší kolekcí se pochlubil Vladimír Tetur z Velkých Bílovic. U návštěvníků zvítězil Merlot Petit Enira 2012 (TRAKIA WINE, s. r. o., Brno).

    Výstava symbolicky připomínala bitvu tří císařů u Slavkova (Austerlitz) z roku 1805. Pro soutěž byla vybrána pouze vína, která mají s bitvou něco společného. Návštěvníci měli možnost ochutnat znamenité produkty našich předních výrobců, ale také vzorky z Francie a jejích tehdejších spojenců, vína spojenecká (Rusko, Rakousko atd.) i vína ze zemí, jejichž zástupci se účastní novodobých rekonstrukcí bitvy. Samostatnou sekci letos tvořila sladká vína.  (jbo)

 

Foto: Anna Pecková

—————

Zpět