Milovníci dobrého jídla se mají na co těšit (15. 1. – 28. 2. 2015)

Začíná Grand Restaurant Festival

10.01.2015 08:40

    Gurmán je podle Slovníku spisovného jazyka českého a všech možných gramatických příruček znalec a ctitel vybraných jídel, labužník (chcete-li fajnšmekr), člověk, který miluje dobré jídlo. Jsou však tací, kteří tomuto slovu přisuzují poněkud jiný význam. Tvrdí, že gurmán, též gastronom, je spíše jedlík, skoro se bojím napsat „žrout“, který jídlu holduje až příliš. Pro opravdové znalce, kteří stavějí kvalitu nad velikost porce, používají označení gourmet (někdy psáno gurmet).

    Takže to zjednodušme. Gurmán je labužník a gourmet navíc i znalec, který má v malíčku všechny zásady gastronomie, sleduje výsledky kulinářských soutěží, jídlo dokáže náležitě vychutnat, spíše jen „uzobává“ a hodnotí...

    Doufám, že jsem vás dostatečně naladil, teď už se nechte pozvat k prostřenému stolu. A vězte, že je to pozvánka velice zajímavá. V polovině ledna totiž začíná v našich nejlepších restauracích VI. ročník Grand Restaurant Festivalu. Příznivci dobrého jídla – ať už jsou to gurmáni či gourmeti – se mají na co těšit. Ve festivalových podnicích je pro ně až do 28. února připraveno více než 250 nejrůznějších jídel, řekl bych přímo specialit. Z celkového počtu 85 přihlášených restaurací se jich 37 umístilo v rámci vítězných TOP 100 Maurerova výběru Grand Restaurant 2015. Heslo festivalu: "Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!".

    Když dovolíte, nahlédneme společně do historie. Vznik festivalu se datuje do roku 1997. Tenkrát vyšel první průvodce po restauracích v naší republice. Vydavatel populární ročenky a popularizátor kvalitní gastronomie Pavel Maurer vzpomíná: „Bylo to doslova neposkvrněné období, v televizi nebyly žádné pořady o vaření, všichni se teprve učili. Postupně jsme vydávali další průvodce vytvořené na základě nezávislých názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za svoje peníze navštěvovali a známkovali gastronomické podniky v naší zemi.“ (Mimochodem – pro Maurerův výběr Grand Restaurant 2015 loni hodnotilo pokrmy 588 lidí v 762 restauracích, za konzumaci utratili téměř 6,5 milionu korun.)

    „V roce 2007 jsme dospěli k názoru, že uspořádáme první festival,“ pokračuje Pavel Maurer. „V Praze na Kampě se tenkrát prezentovalo za snížené festivalové ceny prvních patnáct restaurací.“ Postupem času se zájem zvyšoval. Od roku 2010 se Grand Restaurant Festival koná každoročně, vždy od poloviny ledna. Labužníci, gurmáni či gourmeti – je docela jedno, jak jim budeme říkat – mají jedinečnou příležitost ochutnat za přijatelné festivalové ceny speciality, o kterých dosud neměli ani tušení. Loni se takových degustací uskutečnilo kolem 30 tisíc. Pro letošní ročník festivalu už je rezervováno 14,5 tisíce objednávek. K jídlům pořadatelé doporučují vhodně párovat vína nebo pivo z portfolia pivovarů Lobkowitz. Na stole nebudou chybět ani minerální či pramenité vody značek Rajec, Evian a Badoit z nabídky společnosti Kofola. Stačí otevřít webové stránky www.grandrestaurantfestival.cz, vybrat si příslušnou restauraci a poslat elektronickou objednávku. Pro restaurace je to vhodná příležitost, jak o sobě dát vědět a doslova se blýsknout precizní nabídkou.

    Věřte, že na jídelních lístcích budou skutečně jen vybrané speciality. Sami jsme se o tom přesvědčili v restauraci Prominent v brněnském hotelu Holiday Inn, kde jsme si povídali s Pavlem Maurerem a jeho spolupracovníky, s představiteli firmy Kofola i se zástupci několika festivalových restaurací. Tříchodová degustace, kterou nám nabídl šéfkuchař Josef Dufek, držitel ocenění ze Světového poháru 2010 v Singapuru, nás doslova uchvátila. Bramborový krém s pečeným daňčím hřbetem, restovanými houbami a lanýžovým olejem v nádherném spojení s Ryzlinkem vlašským 2013 z Vinařství Gala – to byla úžasná „předehra“. Následovala pečená vepřová panenka a konfitovaný bůček s cibulovou kapustou a chlupatým knedlíkem se špekem. Výborně se k ní hodilo červené víno Gryllus 2010 z Vinařství Špalek. Luxusní koncert chutí pak završila čokoládovo-zázvorová pěna s mučenkovým sorbetem. A nechyběla lahodná tečka – víno Šaler 2012, opět z Vinařství Špalek ze Znojemské podoblasti. Kuchařům je třeba složit poklonu…

    Pro letošní Grand Restaurant Festival budou nejlepší šéfkuchaři připravovat pokrmy ve třech kategoriích: Gastronaut – objevujeme nové chutě, Inspirace – ochutnejte tradiční recepty, a Terroir – buďme v rovnováze s přírodou. Novinkou jsou tzv. „Degustace pro eSvačinky“ – charitativní projekt pro školní děti, který získá korunu z každé objednávky. Pokud připočítáme i další doprovodné akce (pořadatelé jim říkají MňamZážitky), bude náš obrázek o festivalu úplný. Hitem letošního ročníku v Praze se jistě stane MňamLoď s orientální kuchyní, chybět nebudou MňamProcházky historickým centrem města, MňamBusy či (Ne)vinná MňamTram, která se vypraví za tajemstvím vína.

    Víte co? Přijďte se také „mrknout“, budete příjemně překvapeni. Za luxusními chuťovými zážitky nemusíte jezdit až do Prahy nebo jiného města, ochutnávky v rozmezí 250 až 600 korun pro vás připravuje i devět festivalových restaurací na jižní Moravě. Některou z nich si určitě vyberete. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se máte na co těšit. Dobrou chuť!

JAROSLAV BOBEK


Vlevo: Popularizátor kvalitní gastronomie Pavel Maurer diskutuje s novináři na tiskové konferenci v Brně. – Vpravo: Šéfkuchař Josef Dufek představuje ochutnávku, kterou festivalovým hostům nabídne brněnská restaurace Prominent.

Foto: autor

>>><<<

Na jižní Moravě se Grand Restaurant Festivalu zúčastní devět restaurací:

Beatrice hotel, U Jeňoura, Prušánky – Borgo Agnese, Brno – Forhaus, Brno – Holiday Inn Brno, Prominent, Brno – Koishi fish & sushi, Brno, La Bouchée, Brno – Na Pekárně,  Velké Bílovice – Pavillon, Brno – Valoria, Brno.