GO, Regiontour, festival GO to FoodPark a GO Kamera

Veletrhy cestovního ruchu mění svou tvář

15.01.2020 08:10

    Programová nabídka nadcházejících veletrhů cestovního ruchu je pestrá a bohatá, návštěvníci se mají na co těšit. Veletrhy GO a Regiontour mění svou tvář, získávají výraznější festivalový rozměr – zaznělo na tiskové konferenci. Brány pavilonu P na brněnském výstavišti se otevřou ve čtvrtek 16. ledna, oba veletrhy i všechny související akce potrvají do neděle 19. ledna. První den bude patřit odborníkům. Letošní novinkou je festival GO to FoodPark, který obsadí samostatný pavilon F.

    Na „výjezdovém“ veletrhu GO se představí vystavovatelé z pěti kontinentů. Partnerskou zemí je Thajsko. Mezi cestovateli je stále populárnější – od ledna do října 2019 tam zavítalo 32 milionů turistů. Pořadatelé veletrhů označují Thajské království za zemi plnou vůní, chutí, barev, panenské přírody, krásných pláží a nádherného slunečného počasí. Však sami uvidíte…

    Český cestovní ruch zaznamenal meziroční navýšení počtu prodaných zájezdů o 18–20 procent. Předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Vladimír Dolejš odhaduje, že roční obrat bude činit 31 miliard korun. Statistiky prudce navýšil zájem zákazníků o kvalitní ubytování, rozsáhlé stravovací nabídky a doprovodné služby.

    Jihomoravský kraj a město Brno budou opět vystavovat ve společné expozici. Centrem pozornosti se stanou dvě významná výročí – 90 let od dokončení brněnské vily Tugendhat a 150 let od narození klasika moderní architektury Adolfa Loose. Ve stánku a jeho bezprostředním okolí budou po celé čtyři dny vystupovat kapely, výsledky své práce představí vinaři a sládkové z pivovarů. Ani letos nebude chybět Festival krajových specialit a regionálních potravin RegFoodFest. Představí se rovněž méně známé turistické destinace, které v poslední době přilákaly nebývalý počet turistů. Na své si přijdou vyznavači wellness, lázeňství, cyklistiky a cestování v karavanech. Prezentovat se budou i partnerská města ze sousedních zemí. V expozici brněnské zoologické zahrady návštěvníci zavítají pomocí virtuálních brýlí do přirozeného prostředí exotických zvířat.

    Stále více světových i tuzemských destinací začíná řešit, jak se vypořádat s overtourismem – neúměrnou zátěží způsobenou přemírou turistů. Způsobuje to nemalé obtíže obyvatelům těchto míst, vede ke ztrátě renomé jednotlivých destinací a často i k nenávratnému poškození jejich kulturních či přírodních památek. O problémech souvisejících s overtourismem budou odborníci diskutovat na konferenci ve čtvrtek 16. ledna od 14 do 15 hodin.

Vlevo: Organizátor cestovatelského festivalu GO Kamera Rudolf Švaříček debatuje s maxijedlíkem Jaroslavem Němcem. – Vpravo: Zástupci nedávno založené brněnské společnosti TOAST MAKER Make a toast nabízeli na tiskové konferenci vynikající hráškový krém a toasty s restovanou slaninkou a bylinkovým máslem. (Foto: Jaroslav Bobek)

Největší food festival v Brně

    Letošní vpravdě chutnou novinkou bude obří festival GO to FoodPark. Pavilon F se promění ve velkou přehlídku regionální kuchyně i mezinárodní gastronomie. „Celorepublikovou premiéru bude mít přehlídka podniků z aktuálně největšího gastro bestselleru 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka,“ prozradila organizátorka festivalu Dana Drásalová. „Sekce Ochutnej svět osloví návštěvníky kontinentální kuchyní, cizokrajnými pokrmy a extrémní kuchyní. Chybět nebude ani potravinový trh FoodPark, kde najdete vše potřebné do kuchyně.“

    Některým lidem vadí docela obyčejné olomoucké tvarůžky nebo podobná zapáchající jídla. Maxijedlík Jaroslav Němec si dokáže poradit i s mnohem zajímavějšími „specialitami“. Pořadatelé festivalu GO to FoodPark mu v sobotu 18. ledna ve 13.10 hodin naservírují nejsmradlavější menu na světě. V nabídce je islandský pokrm hákarl připravovaný ze žraločího masa. Jaroslav už vyzkoušel ledacos, toto však bude premiéra. Maso žraloka malohlavého nebo žraloka velikého vyžaduje zvláštní úpravu, jinak je pro člověka jedovaté. Jako druhý chod je připraveno švédské jídlo surströmming vyráběné zkvašením rybího masa. A na závěr malý dezertík: plod tropického stromu durian, rovněž s mimořádně silným zápachem. Uvidíme, jak se s tím maxijedlík vypořádá...

GO Kamera se přesouvá do pavilonu P

    Hlavním tématem 23. ročníku festivalu GO Kamera budou spisovatelé a cestovatelé Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (loni v únoru oslavil 100 let). „Před jejich výkony smekáme. Podařilo se zajistit obě originální Tatry H+Z, které urazily slavnou cestu kolem světa,“ říká organizátor festivalu Rudolf Švaříček. „K tématu H+Z vystoupí i Karel Loprais a další silné osobnosti. Hlavní hvězdou festivalu bude rakouský horolezec Peter Habeler.“

    Účast na čtyřdenním maratonu besed přislíbili známí cestovatelé, nejlepší horolezci, filmaři, režiséři, fotografové a dobrodruzi. Mezi nimi i náš novinářský kolega Jiří Kolbaba. Zájemci o cestování si užijí exotiku, romantiku, perličky, zajímavé informace i citlivá zamyšlení. Cestovatelský festival se letos uskuteční v pavilonu P.  (jbo)

>>><<<

Aktualizováno 18.01.2020 14:15

Hákarl, surströmming nebo durian?

    Dali byste si něco z naší nabídky? Předpokládám, že nic, všechny tyto pokrmy totiž silně zapáchají. Což ovšem neodradilo maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky. Pořadatelé festivalu GO to FoodPark mu naservírovali menu složené ze všech tří smradlavých specialit. Islandský pokrm hákarl připravený ze žraločího masa jedl poprvé. Do pavilonu F brněnského výstaviště přišla spousta zvědavců, někteří dokonce něco z neobvyklé nabídky ochutnali. Jaroslav si vedl perfektně. Plechovku islandského hákarlu spořádal za minutu a pět sekund, švédský surströmming za minutu a 25 sekund (vypil i lák, v něž bylo silně přesolené rybí maso naloženo), plod tropického plodu durian zmizel za dvě minuty a pět sekund. Na pódiu i v blízkém okolí zůstal jen silný zápach...  (jbo)


(Foto: Jaroslav Bobek)