Z výtěžku za knihu Život z pánve & recepty pomohou Thomayerově nemocnici

V Malé Americe ochutnávali svět

29.04.2018 19:15

    Poslední dubnový víkend byl jako stvořený pro pobyt v přírodě. Spousta lidí však zvolila návštěvu gastrofestivalu Ochutnej svět v prostorách tzv. Malé Ameriky, někdejšího nákladního vlakového nádraží v Brně. Každý víkendový den přišlo na 4 000 amatérských i profesionálních kuchařů, milovníků dobrého jídla, znalců koření, piva, vína i kuchyní různých národů.

    Motem třetího a snad zatím nejvíce navštíveného ročníku byly děti v kuchyni a pěstování lásky k jídlu. S dětmi také úzce souvisel křest knihy Život z pánve & recepty od Petra Erina Kováče, šéfkuchaře a prezidenta Culinary Clubu ČR. Spolu s mnoha nevšedními recepty i s radami kuchařských osobností je nevelká publikace doplněna střípky z natáčení stejnojmenného pořadu pro televizi BTV. Část výtěžku z knihy je určena dětské psychiatrii a neurologii Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se léčí také malý Honzík, jenž knihu spolu s autorem pokřtil v sobotu šampaňským. Kováč pak z pódia sdělil, že Honzík je z Brna, ale se svou nemocí se léčí právě v Thomayerově nemocnici. Kuchařskou knihu napsal Kováč poté, kdy ho oslovila mateřská škola při této nemocnici, byla vytopena vodou a potřebovala pomoc. „S ministrem zdravotnictví v demisi Adamem Vojtěchem jsme sehnali pro školku piano, nyní tam zaplatíme umývadla a záchodky,“ doplnil šéfkuchař Kováč. V neděli s Honzíkem společně vařili před diváky, měli velký úspěch.

Petr Erin Kováč s Honzíkem křtí knihu Život z pánve & recepty.

    Úspěšný byl celý gastrofestival, organizátoři pozvali významné osobnosti, například poslankyni Kateřinu Valachovou, šéfkuchaře hotelu Maximus Resort Brno Richarda Hartingera, viceprezidentku Culinary Clubu ČR Květu Vondrákovou. Otevřeno bylo přes padesát stánků s nejrůznějšími specialitami, některé se připravovaly přímo na místě. Vedle tradiční české a slovenské gastronomie byla rovněž asijská i některé extrémy, třeba ústřice, mořský ježek, hmyz na talíři – tomu byl věnován pořad na pódiu. Chutnala jídla z Filipín a dalších zemí. Soutěžilo se s pivovarem Chotěboř v pití i v udržení prázdné bečky, z Bali přiletěla foodblogerka Kamila Rundusová alias Kamo, předvedla show. Skvělé krevety v karamelu nabízel člen prezidia Culinary Clubu ČR Adam Dvořák.

    Gastrofestival pořádala společnost FoodPark. Její majitelka a hlavní organizátorka Dana Drásalová hovořila z pódia o dětech v kuchyni, kam – podle ní – rozhodně patří. Důkazem bylo show Vaření s Honzíkem i Vaření dětí s mateřinkou. „S dětmi se musí spolupracovat již v útlém věku,“ doporučila Drásalová.  (tr)

 

Areál gastrofestivalu byl zaplněn po oba víkendové dny.