Postřehy z natáčení prvních dílů pořadu Celebrity Kitchen Show

Umělci se pustili do vaření

17.07.2016 17:15

    K molu v areálu Lodních sportů Brno dorazil motorový člun. Vystupuje z něho slovenský rapper Vladis a míří k našemu stolu. Přisedl si na lavičku a pochválil brněnské počasí. V Bratislavě prý od rána prší. Což o to, u Brněnské přehrady je dnes hezky, zato včera tady padaly trakače – prohodil jsem jen tak mezi řečí. „Padaly trakače? Tomu nerozumiem,“ diví se Vladis. Protože si potrpím na češtinu, snažím se mu vysvětlit, že správně by měly padat trakaře. „Trakač“ není slovo spisovné, zato často používané. Na Slovensku by mohly při nepříznivém počasí padat „fúriky“. Vladis se směje. Něco takového slyší poprvé, podobné rčení se u nich nepoužívá…

    Přátelé ze štábu – přesněji řečeno „duchovní otec“ celé akce Petr Erin Kováč – mě pozvali na natáčení úvodních dílů nového televizního pořadu Celebrity Kitchen Show. Prostředí brněnského „Prýglu“ je pro podobné natáčení jako stvořené. Pravda, teď o prázdninách je to zde poněkud složitější, všude kolem pobíhají děti, které sem přijely na prázdninové vodácké tábory. Ze všech stran slyšíte všelijaké ruchy či „pazvuky“. Ani se nedivím, že ten pán se sluchátky na uších, zvukový mistr Josef Havelka, se chvílemi tváří poněkud nelibě.

Slovenský rapper Vladis přijíždí na člunu. Štáb je připraven, můžeme začít…

    „Neska v bedně vaří kdekdo... Celebrity Kitchen? To nende hóknót česky?“ poznamenal na Facebooku jeden z mých přátel. „Pořad je určen hlavně mladým lidem. Rádi bychom ho odvysílali v TV Óčko a na Streamu, těšit se však mohou i diváci Btv,“ vysvětluje Petr Erin Kováč, profesionální kuchař s více než třicetiletou praxí, člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Mladí mají blízko k angličtině, některé věci už ani neumějí česky pojmenovat. Je jiná doba, nediv se, Františku.

    První, koho jsem ráno potkal, byl Adam Robenek. Je z Kladna, chce se mi napsat, že umí vařit, ale to bych ho urazil, protože v tomto státě vaří kdekdo. Všechny televizní stanice nás školí v kuchařském řemeslu. Adam si zaslouží lepší hodnocení – je to výborný kuchař, a taky Erinův kamarád. Do Brna přijel s dodávkou uzpůsobenou k vaření na cestách, říká se tomu Food truck, občerstvení na čtyřech kolech. Vidíte, zase angličtina! Protože jsem velice zvědavý (koneckonců – celý život někoho zpovídám), zajímá mě, jak se Adamovi v tomto podnikání daří. Jako laik, který o tom skoro nic neví, si dovedu živě představit, jak složité je někam přijet s autem, „rozbalit krám“ a nabízet jídlo. Každý bedlivě střeží své vlastnictví, zkuste zastavit na soukromém pozemku… a už vás ženou. „Není to jednoduché,“ vysvětluje Adam, „ale už se blýská na lepší časy. Myslím, že nejhorší začátky mám za sebou.“

    První klapka, začíná natáčení. Nečekejte, že prozradím nějaké podrobnosti či pikantnosti, na to je zatím dost času. Pro dnešek představím alespoň několik z těch, kteří přijali Erinovo pozvání…

    Na informační tabuli se objevuje nápis „Vojtěch Šenkýř – Menu: Thajské nudle.“ Ty jsi profesionální kuchař? ptám se. Mladý sympatický muž mi s úsměvem vysvětluje, že je zpěvák. Přijel z Ostravy. Televizní soutěž SuperStar, které se před třemi lety zúčastnil, jsem bohužel nesledoval. Mám mezery ve vzdělání – říkám v žertu. Vojtěch navštěvoval základní uměleckou školu, věnoval se zpěvu, klavíru a hře na dechové nástroje, teď zpívá profesionálně. Jako svého předskokana na koncertech si ho vybrala rumunská megastar Inna, spolupracuje s Gabrielou Gunčíkovou a se slovenskou kapelou Twins, věnuje se módním přehlídkám a moderování. Velmi dobře dopadlo i jeho vaření. Thajské nudle, s jejichž přípravou mu pomohli Adam s Erinem, byly docela jedlé, ochutnal jsem je.

Vojtěch Šenkýř a rapper Cezar 616 zazpívali dětem, které přijely do Brna na vodácký tábor.

    Přichází další host – známý rapper Cezar 616. „Víš o tom, že máš dneska narozeniny?“ vítá ho Petr Erin Kováč. (Má samozřejmě na mysli slavného římského vojevůdce a politika Gaia Julia Caesara, který se podle Ottova Slovníku naučného narodil 12. července 100 před naším letopočtem. Dnes je opravdu dvanáctého.) Brněnský rapper vařit umí, a dobře, na rozdíl od ostatních účinkujících je totiž opravdovým kuchařem, i když se původně vyučil zedníkem. Úkol je jasný: připravit salát Caesar. Ve Wikipedii se uvádí, že tvůrcem tohoto jídla je italský kuchař Cesare Cardini, na jehož počest byl salát pojmenován. Raper neváhá a hned se do toho pouští: krutony s vaječnými žloutky, parmezán, citronová šťáva, vinný ocet, olivový olej, česnek, worcestrová omáčka, černý pepř. A určitě i nějaká ančovička (ale pozor – autor receptu Cardini prý ančovičky zásadně odmítal). Povedlo se! Jen kluci, kteří šli zrovna kolem, a Cezar 616 jim svůj pokrm nabídl, ohrnovali nos. Je prý to jako ze školní jídelny. Rošťáci, nevědí, co je dobré…

    Kousek od placu (místa, kde natáčíme) čeká spousta zvědavých dětí. Mají slíbeno, že Vojtěch Šenkýř i rapper Cezar 616 jim zazpívají. A protože sliby se mají plnit nejen o Vánocích, oba se do toho s chutí pustili. Rapper dokonce přinesl balík cédéček, které si děti v mžiku rozebraly. Některé ulovily i cenné autogramy…

    Hluk v okolí je stále silnější. „Stop, pokuste se ty děti uklidnit,“ zazní povel. Kameramani Ricardo Raffael, Jan Balvan a Ivo Sácký přerušují práci. Alespoň si trochu narovnají záda. Vzápětí ale kohosi napadne, že dětský křik, který se ozývá z vedlejšího hřiště, vlastně ani tolik nevadí. Proč před diváky tajit, že se natáčelo o prázdninách, kdy se to dětskou drobotinou kolem přehrady jen hemží?

    Během několika minut nad námi přeletělo letadlo. A vše se opakuje…

Než se Martin Kráľ a Adam Robenek připravili na natáčení (vlevo), Petr Erin Kováč se stačil poradit s režisérkou Šárkou Beruch Konečnou, co dnes ještě musejí zvládnout. Vojtěch Šenkýř „ladí“ mobil, za chvíli bude živě vysílat na Facebooku.

    Martin Kráľ přijel z Bratislavy. „Môj príbeh sa začína v jednom hoteli v meste Hannover v Nemecku, kde som zbadal klavír blízko recepcie hotela, sadol som si prvýkrát ku krídlu na verejnosti a začal spontánne z dlhej chvíle spríjemňovať čas přichádzajúcim hosťom do hotela,“ říká. „Pri klavíri sa zrazu zaplo svetlo, prišla manažérka hotela a priniesla mi kávu, poďakovala a poprosila, aby som este hral...“ Na klavír nejen hraje, ale i skládá hudbu, je producentem, jeho vášní je filmová tvorba, soundtracky v něm vyvolávají silné emoce. Přiznává, že vařit sice neumí, ale co není, může být – časem možná přijde na chuť i tomuto umění. První počin už je tady. Hot dog po Brněnsku – za vydatné asistence pánů Kováče a Robenka – se docela povedl.

    O slovenském rapperovi Vladisovi už byla řeč na začátku. Je členem skupiny 2H+, vydal i sólová alba. Rád cestuje po Evropě. V Londýně natočil klip ke svému druhému sólovému albu Svet nie je pre chudobných. Mimochodem – k vaření má blízko, ve Velké Británii se kdysi živil jako pomocný kuchař. Připravit vepřovou panenku s grilovanou zeleninou nebyl až tak veliký problém.

    Loučím se, musím za další prací. Scenáristce a režisérce Šárce Beruch Konečné i celému štábu přeji příjemné natáčení v Praze, kam teď mají namířeno. Šárku si přidávám na Facebook mezi nové přátele. Bylo to hezké a zajímavé, těším se na výsledek. Materiálu je natočeno hodně, hoši ve střižně se ještě pořádně zapotí…

JAROSLAV BOBEK
Foto: autor