Komplex veletrhů na brněnském výstavišti skončí 28. února 2014

Pro kvalitní a bezpečné potraviny

26.02.2014 09:35

    Kvalitní a bezpečné potraviny na evropském trhu byl název mezinárodní konference Salima 2014 na brněnském výstavišti. Řešila co udělat, aby Evropa byla v budoucnosti ve výživě svých obyvatel konkurenceschopná a jak v tržním hospodářství předcházet falšování potravin náhražkami.

    Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka informoval, že dle šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce v ČR se daří zlepšovat kvalitu potravin a jejich výrobců. SZPI nachází nesoulad s normou u 16 procent potravin, zatímco průměr v EU činí 22 procent a v zemích mimo EU je podíl chybných potravin daleko větší. Tlumí se i počet falšování potravin náhražkami, aby se jejich nabídková cena vešla do požadavku maloprodejní organizace, zejména zahraničních obchodních řetězců. Rovněž k ochraně spotřebitelů resort chystá novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který nově stanoví pozice kontrolních orgánů. Např. kdy a kam mohou vstoupit, aby kontrolovaly účinněji.

    Podle Jurečky potravinářský průmysl musí posílit investice do nových zpracoven a konzerváren zemědělských produktů. A to s tím, že nejlepší dotace je do toho, aby si spotřebitel zboží rád koupil. Je dobré, že už i v ČR daleko více lidí rozmýšlí nad tím, co kupuje v jaké kvalitě a za jakou cenu. Chtějí, aby místní potraviny byly lepší, než dovážené průměrné, plné náhražek. Stojí za to obnovit silně utlumenou soběstačnost ČR v potravinách mírného pásma. Už proto, že v asijských zemích po nich roste obchodní poptávka, což dává šanci exportu. Ministr Jurečka se vyslovil pro zavedení sociálně tržního hospodářství do zemědělství a výživy. K boji o kvalitu a vyšší zisk přidat i sociální prvek v podobě zaměstnání více lidí.

    Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman kritizoval, že o jakosti potravin se roky planě diskutuje s malým vlivem na zlepšení praxe. Spotřebitelé mají právo vědět, z čeho je kupovaná potravina vyrobena, zvláště pokud jde o nebalené zboží a produkty nabízené v nadnárodních obchodních řetězcích. Je v nich velký podíl nekvalitních levných produktů zahraničního původu, zatímco zákazníci raději chtějí na prodejních pultech tuzemské zboží se zárukou kvality v podobě značek Klasa a Regionální potravina, které zná přes 90 procent kupujících. Toman žádal, aby české orgány kvality dostaly daleko větší pravomoc v nadělování odstrašujících pokut. Návrat ČR k potravinové soběstačnosti chce vrátit do vládního programu.  (vž)

 

Vlevo: U pana Martina Staši neodoláte ovocným sirupům bez umělých barviv, příchutí, konzervantů a geneticky upravovaných přísad. – Vpravo: Mendelova univerzita je nejen škola jako lusk, ale umí vyrobit i skvělé pochutiny.

Vlevo: Tady si připadáte jako ve zmrzlinovém ráji. – Vpravo: Takovou krůtu prostě musíte ochutnat...

Foto: Jan Mervart