Pivovar Starobrno slaví významné výročí

 

Málokterá z brněnských firem se může chlubit tak dlouhým trváním s tradičním produktem, bez přetržky výroby, pádu či poklesu zájmu, jako Pivovar Starobrno. Letošní rok je pro něj i starobrněnské pivo, které nezměnilo název od roku 1872, jubilejním, sto padesátým.

Pivo ze Starého Brna se původně vařilo kousek odtud, u sousedů v klášteře. Počátky brněnského pivovarnictví zde sahají hluboko do historie. Roku 1243 uděluje král Václav I. Brnu městská privilegia. Nechybí i právo vařit pivo. V roce 1323 královna Eliška Rejčka zakládá klášter cisterciaček. Dva roky poté je zde i pivovar. Jeho poslední majitelé se ve vzpomenutém roce 1872 rozhodli postavit nový, v blízkém sousedství, kde se nachází dodnes.

Současný moderní pivovar ctí tradiční výrobní postupy, při užití nejlepších moravských a českých surovin. Jeho produkty mají řadu ocenění. Jsou i novinky, z nichž roste nová tradice. Příkladem je zdejší zelené pivo, pravidelně čepované o Velikonocích, na Zelený čtvrtek. Letos bude v nabídce již po sedmnácté. Třebaže v posledních dvou letech ovládla veškeré dění epidemie, i za této situace si ke svým příznivcům, byť komplikovaněji, cestu našlo.

Zelené pivo z Brna se připravuje podle stejné původní receptury, z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele, tradičním způsobem na dva rmuty. Receptura bylinného výluhu je tajná, vzniká z několika druhů bylin přímo v pivovaru. „Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím“, uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Věřme, že letošní Velikonoce budou již probíhat bez restrikcí zapříčiněných epidemií, jako nejvýznamnější křesťanský svátek i tradiční oslava příchodu jara. Na Zelený čtvrtek (14. dubna) v řadě restaurací nejen v Brně a na Moravě, ale i v Čechách a na Slovensku, bude na čepu pivo barvy jara. Symbolické přiťuknutí s přáním na zdraví, snad odvane dlouze se vlekoucí období „vlády covidu“ jasně zelenou tečkou. Současně by mělo být vykročením do oslav 150. výročí Pivovaru Starobrno.

Jaroslav Štěpaník

 

 

Sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Foto Pivovar Starobrno