Pivovar Starobrno připravil pro vánoční čas Adventní speciál

K zajímavým brněnským republikovým prvenstvím náleží velikonoční zelené pivo z Pivovaru Starobrno. Prvním dnem, kdy se čepované zelené objevilo v nabídce restaurací, byl zelený čtvrtek roku 2006. Od té doby je k tomuto datu pravidelně připravován. Brněnský pivovar, sídlící v nejstarší části města, je znám svými novinkami a inovacemi. Zelené pivo zaujalo okamžitě, zájem o ně rychle překročil místo původu. Každoročně o Velikonocích je nabízeno v restauracích, a to nejen v rámci Brna a regionu. Inspiroval k následování další české pivovary, které se pustily do výroby vlastního zeleného speciálu.

Proč ale psát o Velikonocích, když za dveřmi jsou Vánoce s předchozím sháněním a všeobecným kvapem? – „Tvůrčí tým Pivovaru Starobrno“ totiž pro toto období roku připravil další, nový, tentokrát Adventní speciál, pivo nezvyklé rubínové barvy. Vařil se v září, dozrával v proslulých sklepech se stabilní teplotou. Nyní je k ochutnávce připraveno 1200 hektolitrů zcela nového svátečního nápoje. Na čepu bude od prvního adventního týdne. Odborníci a povolaní znalci, příznivci národního nápoje, měli možnost ochutnat již loni. „Zkušební ročník“ obstál, cennou zpětnou vazbu poskytli nejen zaměstnanci pivovaru, ale také hospodští. Letos tedy, po pečlivém doladění chuti, platí pozvánka k ochutnávce svátečního piva pro všechny. Nabízet se bude výhradně v hospodách, které nabídnou příjemné intermezzo, chvíli klidného posezení uprostřed předvánočního shonu.

Adventní speciál se vařil ze sladu z Prostějova, který se připravuje speciálně pro tento typ piva (stejné platí u zeleného). Speciál se poté chmelil mimo jiné Žateckým poloraným červeňákem. Při chmelovaru na varně se přidávaly tři exotické byliny – jednou z nich je ibišek. Nakonec přišel na řadu australský chmel Galaxy kvůli svému unikátnímu výraznému aroma po maracuji, citrusech a broskvích.

Silné ochucené adventní pivo má oproti loňsku vyšší plnost. Extrakt původní mladiny (dříve stupňovitosti) je 13,5 % hm., hořkost činí 28 jednotek IBU. Za rubínovou barvu Adventní speciál vděčí kombinaci technologie a použitých surovin,“ prozradil jeden z autorů receptury, vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják. „Doufám, že si pivaři tento výjimečný speciál patřičně užijí a oblíbí si ho,“ dodal.

Adventní speciál budou milovníci piva moci okusit v celé České republice, nejvíce bude k dispozici v Brně a okolí. Provozovny, kde se čepuje, dají najevo plakáty a stojánky na stolech. Jejich pozvání platí již pro nejbližší víkend – první adventní.

Jaroslav Štěpaník