Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka: Brno 9.–29. července 2012

Od vidlí až na vidličku

    Slyšeli jste už někdy o mezinárodním hnutí Slow Food? Vzniklo v Itálii, v roce 1989 se zformovalo v Paříži. Ve 150 zemích světa má více než 100 000 členů, kteří usilují o zachování místních kulinárních a potravinářských tradic, o výrobu potravin ve výborné kvalitě. Strava musí být dobrá, čistá a férová. Jinak řečeno – čerstvá a chutná, zdravě pěstovaná a vyráběná, prodávaná za férové ceny pro její producenty i konzumenty. Být světovými znamená jíst místní potraviny, umět si je vychutnat, pozvat ke stolu rodinu a přátele, nikam nespěchat. V České republice má hnutí Slow Food šest poboček, z toho čtyři na Moravě – Brno, Pálava, Moravia a Bílé Karpaty.

    Po tři červencové týdny si můžete ve třinácti brněnských restauracích užívat tříchodová degustační menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů. S podrobnější nabídkou seznámili novináře předseda sdružení Slow Food Brno Mgr. Tomáš Václavík, místopředsedkyně Lucie Frgalová a jejich spolupracovníci. „V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině,“ říká Lucie Frgalová. „Těšit se můžete i na čerstvé bylinky, sezonní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska.“

    Součástí 2. ročníku letních gastronomických slavností Jídlo z blízka ve dnech 9. až 29. července 2012 bude i široký doprovodný program. Můžete poobědvat se známými autory kuchařských knih, osobně se seznámíte se sedláky, vinaři, malovýrobci různých specialit i šéfkuchaři, kteří svou práci dělají s neobyčejnou láskou. Pod jejich dohledem si vyzkoušíte tradiční řemesla, naučíte se klasické recepty a určitě oceníte i půvab moravských vín. Na hradě Veveří se podíváte, jak se dělají koláče z kváskového těsta v pecích na dřevo.

    Výhodou je, že stůl v některé z 13 restaurací si můžete zamluvit předem prostřednictvím internetu. Ale neměli byste váhat. Pořadatelé nás ujistili, že zájem o rezervace míst v restauracích i účast na doprovodných programech je značný. Ceny tříchodových menu jsou s ohledem na vysokou kvalitu jídel odpovídající – pohybují se od 247 do 520 korun. Většina restaurací nabízí jako bonus i víno a čerstvé pečivo. Tak neváhejte! A dobrou chuť!  (jbo)

 

Autorem fotografií z tiskové konference je Petr Michl.

 

Více informací o gastronomických slavnostech Jídlo z blízka se dozvíte zde.