Na poli a v kuchyni

06.10.2015 19:40

    Výstava „Na poli a v kuchyni“ je další z regionálních prezentací v rámci cyklu Za humny, který připravuje Etnografický ústav Moravského zemského muzea ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Jižní Moravy, Jihomoravským krajem a Regionem Slovácko.

    Prezentace se dotýká jednoho z podstatných témat v lidském životě, totiž stravy a potravin. Prostřednictvím informačních panelů a trojrozměrných předmětů ze sbírek Etnografického ústavu MZM přiblíží návštěvníkovi, jaké bylo složení stravy našich předků, jak se proměňovalo do současnosti a také něco z toho, co přetrvalo v čase díky pečlivým zápisům v kuchařských knihách a tradicích v rodinách. Na toto téma také navazují informace o současném stavu pěstování a výroby potravin na Moravě.

    V průběhu trvání výstavy se uskuteční dva večery regionální kuchyně : 20. 10. 2015 v 17 hodin – Chutě a vůně slovácké kuchyně a 29. 10. 2015 v 17 hodin – Patenty, laty, přesňáky... Ukázka výroby bramborových placek.

    Cyklus „Za humny“ prezentuje jednotlivými výstavními projekty moravské regiony, města, obce a také různé projevy tradiční kultury, která nečerpá z muzejních sbírek, ale dává prostor pro představení dané lokality a jejích vlastních zdrojů. Jižní Morava a Dolní Rakousko jsou regiony s bohatou zemědělskou tradicí, kde je možné nakoupit skoro všechny druhy potravin od místních zemědělců a producentů – chléb, maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, zeleninu a ovoce v té nejlepší kvalitě, přesto se množství potravin zbytečně dováží.

    Výstavní prostor je otevřen v přízemí Paláce šlechtičen, Kobližná 1, Brno, od 7. 10. do 8. 11. 2015.

Text a foto: Petr Michl