Přehlídka skvělých potravin a moderních technologií

Mezinárodní potravinářské veletrhy

21.02.2018 19:30

    Brněnské výstaviště žije posledními přípravami na mezinárodní potravinářské veletrhy. Pro zjednodušení jsme si je zvykli označovat názvem SALIMA. Ve skutečnosti je to několik samostatných oborově příbuzných akcí, které se před desítkou let spojily do jednoho celku. Letošní Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA a VINEX, stejně jako Mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK a Mezinárodní veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování INTECO se uskuteční od 27. února do 2. března. Součástí bohatého programu bude poprvé i Mezinárodní veletrh potravinářských technologií SALIMA Technology.

    Potravinářské veletrhy nejsou primárně určeny pro nejširší laickou veřejnost, pro lidi, kteří chodí nakupovat do supermarketů. Hlavní slovo mají odborníci, kteří nakupují a prodávají potraviny či potravinářské technologie. Je proto velice potěšitelné, že do Brna se letos oficiálně chystají zástupci několika velkých obchodních řetězců. Bezpochyby budou mít šanci objevit zajímavé regionální potraviny a nabídnout je svým zákazníkům. Pozvány jsou i delegace potenciálních obchodních partnerů ze zahraničí. V pavilonu A budou zastoupeny kulinářské speciality ze všech koutů světa. Představí se dodavatelé masných výrobků, potravinářských přísad, mléčných výrobků, cukrovinek, čajů, kávy, alkoholických i nealkoholických nápojů. Chybět nebudou výrobky z Běloruska, Estonska, Itálie, Maďarska, Řecka, Slovenska, Tuniska či Indonésie.

    Letos bude v širším měřítku zastoupen segment pekařství. Připravena je soutěž Pekař roku 2018 – Junior ve čtyřech disciplínách: výroba pšenično-žitného chleba, ručně tvarované běžné pečivo v časovém limitu, ručně pletená vánočka a velký chodský/dožínkový koláč. Generálním partnerem soutěže je obchodní řetězec Albert. „Jsme hrdi, že můžeme podporovat rozvoj pekařského řemesla i učňovského školství a zasadit se aktivně o to, aby tradice výroby čerstvého pečiva pokračovala i v dalších generacích,“ říká zástupkyně firmy Eva Mušínská.

    Své dovednosti budou na výstavišti prezentovat i žáci pekařského oboru ze Střední odborné školy Znojmo, Dvořákova, a žáci oborů hotelnictví, cukrář a kuchař-číšník z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Připravena je také soutěž Atraktivní výrobek roku. Na pódiu v pavilonu V se představí zkušení mistři kuchařského řemesla. V gastronomické show nazvané Gastrofest budou vařit za přihlížení diváků, kteří pak hotové pokrmy na místě ochutnají. Účast přislíbili kuchaři Miroslav Dušek, Radek Příhonský a Tomáš Böhm.

    Na letošní SALIMĚ se bude prezentovat 802 firem z 39 zemí, celkem 470 značek. Do soutěže o tradiční ocenění Zlatá SALIMA je přihlášeno 47 potravinářských výrobků. Velkým hitem budou regionální potraviny. Produkty s tímto označením do Brna přivezou čerství i dlouholetí držitelé této značky. Odborný doprovodný program je tentokrát zaměřen především na konkurenceschopnost a podporu exportu.

Dobrou chuť!

    Pavilon C je vyčleněn pro Festival chutí. Návštěvníci budou moci ochutnat piva od 50 minipivovarů, vína, sýry, masné výrobky, med, kávu, čokoládu, paštiky, těstoviny i další české potraviny. Ale pozor – až od 1. do 3. března, nikoli v den zahájení mezinárodních veletrhů. Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů uvádí: „Momentálně víme asi o 360 minipivovarech, další čtyřicítka čeká na poslední povolení.“ Produkty z těchto malých podniků jsou stále oblíbenější. Průzkum ukázal, že tři turisté z deseti vyhledávají minipivovary jako svou cílovou destinaci a téměř polovina zákazníků je připravena zaplatit za lokální zlatý mok více než za běžně prodávané pivo.

EmbaxPrint slaví kulatiny

    Při výčtu veletržních akcí, které nás čekají příští týden na brněnském výstavišti, nelze opomenout ani Mezinárodní veletrh obalů a tisku EmbaxPrint. Letošní ročník je v pořadí třicátý. Nabízí technologické inovace a nejmodernější řešení, je jediný svého druhu v naší republice. Zájem vystavovatelů se rok od roku zvyšuje. Veletrhu se nově zúčastní firmy Deufol, PEBAL, Reeiton či Techni Trade, poprvé se představí i CGP Coating Innovation. Odborný doprovodný program bude zaměřen na novinky a trendy v obalové a tiskárenské technice. K vidění bude i výstava Kalendář roku 2018.

    Na EmbaxPrint se vrací také projekt Packaging Live. „Zájemci zhlédnou moderní proces balení pečiva za využití robotů, nových průmyslových tiskáren a dalších obalových technologií,“ informovala na tiskové konferenci Michaela Zachová z agentury EQUICom. Po zkušenostech z minulých let můžeme očekávat, že to bude zajímavá podívaná – od balení, přes značení a manipulaci, až po paletizaci výrobků. Linka bude poprvé spuštěna v úterý 27. února v 10 hodin v pavilonu G1. Tentokrát se podařilo spojit i konkurenční firmy, věřme, že to bude perfektní!  (jbo)