Na střeše hotelu v centru Brna najdou svůj domov tisíce včel

Med z parku pod Špilberkem

07.11.2014 10:45

    Best Western Premier Hotel International v Brně bude jako první na Moravě chovat vlastní včely. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat zpráva z tiskové konference, která tento týden vzbudila nevšední zájem nejen mezi brněnskými novináři. Na střeše hotelu, zhruba v padesátimetrové výšce a jen kousek od prezidentského apartmá, už jsou tři úly, do nichž odborníci na jaře umístí přibližně 200 tisíc včel. Po vzoru hotelů v New Yorku, Londýně, Paříži či Varšavě se možná už v květnu pochlubí první produkcí vlastního medu.

    „Naším cílem je mít maximálně pod kontrolou kvalitu spotřebovávaného medu,“ vysvětluje obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek. „Toho docílíme jedině tak, že si med budeme vyrábět sami. O umístění včelínů na střechu uvažujeme už několik let. Dlouhodobým cílem naší gastronomie je pracovat s kvalitními surovinami a vším, co lze vyrábět přímo v hotelu.“ Šéfkuchař Miroslav Husák souhlasně přikyvuje. Hotelová kuchyně ročně spotřebuje kolem 300 kilogramů medu. Hosté mohou tento úžasný přírodní produkt ochutnat při snídani nebo jako součást různých pokrmů, v cukrárně jím lze nahradit třtinový cukr. Další možnosti uplatnění jsou při přípravě nejrůznějších marinád a podobně.

    Včelíny budou nasměrovány k hradu Špilberk, kde mohou včely opylovat stromy v rozlehlém okolním parku. Člen předsednictva republikového výboru Českého svazu včelařů Marek Linger zdůrazňuje, že městské chovy jsou velice žádané. Nehrozí chemické znečištění hnojivy, med od těchto včel je kvalitní a chuťově zajímavý. Je to způsobeno zejména různorodostí stromů a keřů, které se nacházejí v okolí. „Přišlo nám vhod, že se této myšlenky někdo ujal a chce mít vlastní včely,“ pochvaluje si. „Zatímco v minulosti byla tendence včely z měst spíše odstraňovat, dnes se těmito chovy zabývají nejen hotely, ale i mnohé další organizace.“

    Na otázky některých novinářů, zda včely nemohou být ve městě na obtíž, říká naprosto rezolutně: „Rozumné množství včel může být na jakémkoliv území. Konkrétně zde se naskýtá – v doletu přibližně pěti kilometrů – možnost obrovské pastvy. Velký park několikanásobně převyšuje potřeby včel, takže v budoucnu chov s největší pravděpodobností ještě rozšíříme.“ Včely létají zhruba 40 metrů nad zemí, takže návštěvníci hotelu vůbec nepoznají, že na střeše jsou nějaké úly.

    Jak už bylo řečeno, hotel plánuje začít se třemi úly, což by od příštího roku mohlo pokrýt až 80 procent celkové spotřeby. „Díky přísunu kvalitního medu se toto množství bude dozajista postupně zvyšovat,“ dodává Michal Řičánek. „Hoteloví hosté si vychutnají kvalitní čerstvý med. Mohou si ho odvézt domů i jako dárek z dovolené.“

    Včelstvo bude do úlů umístěno příští rok na jaře. A na květen je naplánováno první medobraní. Jestli bude úspěšné, to závisí pouze na včelách. Doufejme, že se jim podaří „vyrobit“ víc medu, než ho samy spotřebují. Mimochodem – na medobraní už jsem dostal pozvánku. Přijdu velice rád, moc se těším…

JAROSLAV BOBEK

 

Zatímco včelka spolu s obchodním ředitelem hotelu Michalem Řičánkem křtila nové úly, na střeše hlídkoval zvědavý medvěd a dožadoval se plástve s medem.

Foto: autor