Důstojná reprezentace české gastronomie

24.10.2017 22:10

    Česká republika se podruhé v historii ujala předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy. Poprvé to bylo v roce 1995. Stávající mandát potrvá do 15. listopadu 2017, předsednickou roli poté převezme Dánsko. Rada Evropy je založena na mezivládní spolupráci 47 členů – všech evropských států kromě Běloruska. Jejím mandátem je podpora lidských práv, demokracie a právního státu. Výbor ministrů, jakožto hlavní rozhodovací orgán, tvoří 47 ministrů zahraničních věcí členských zemí.

    Předsedající země přebírá vždy na půl roku zodpovědnost za směřování a aktivity organizace, stanovuje priority činnosti Výboru ministrů, připravuje konference, semináře a další akce. Součástí doprovodného programu, který zorganizovala Stálá mise ČR při Radě Evropy, je i projekt nazvaný „Český gastronomický týden“. Ministerstvo zahraničí požádalo profesionálního kuchaře Petra Erina Kováče, aby pro účastníky této významné kulturně-společenské akce připravil menu, které by důstojně reprezentovalo naši gastronomii.

    Petr Erin Kováč má bohaté zkušenosti ze studia a pobytu v zahraničí, zejména ve Francii a na Kubě. Připravoval pokrmy pro vládní činitele a velvyslance naší republiky. Účastní se kulinářských soutěží, vyzkoušel si služby osobního kuchaře, moderuje „Život z pánve“ i další televizní pořady. Ke spolupráci při prezentaci České republiky ve Štrasburku přizval cukráře Adama Dvořáka a propagátorku zdravé výživy Květu Vondrákovou. Součástí menu, které připravil pro slavnostní večeři několika desítek velvyslanců a dalších významných hostů, byla polévka kulajda s liškami a zastřeným vejcem, jako hlavní chod se podávala perlička s růžičkovou kapustou, špekem a citronovou omáčkou s bramborem konfitovaným ve vepřovém sádle, nechyběl ani dezert – čokoládová omáčka z podmáslí se slanou drobenkou a hřibovou zmrzlinou.

    Slavnostní večeře v hotelu Sofitel ve Štrasburku nadchla nejen přítomné velvyslance, ale také šéfkuchaře francouzské restaurace 1741, ohodnocené Michelinem. Přijal Kováčovo pozvání a přišel ochutnat. Odcházel nadšený a slíbil, že naše delikatesy přijede vyzkoušet přímo do České republiky.

    Petra Erina Kováče a jeho spolupracovníky přijal ve Štrasburku mimořádný a zplnomocněný velvyslanec, stálý představitel ČR při Radě Evropy Emil Ruffer. Český gastronomický týden v reprezentativních prostorách hotelu Sofitel potrvá do soboty 28. října 2017.  (jbo)

 

Přijetí u velvyslance Emila Ruffera.