Zámecká zahrada v Lysicích bude mít novou podobu

22.10.2021 20:50

Ještě koncem devatenáctého a začátkem dvacátého století patřila zahrada zámku v Lysicích k nejznámějším a nejkrásnějším. Je unikátní svým renesančním terasovitým založením a kolonádou s krytou pergolou. Není divu, že současná správa zámku usilovala o obnovu zahrady v původní podobě. Nakonec se jí podařilo získat potřebnou dotaci.

Rekonstrukce zahrady a také zámeckého zahradnictví byla slavnostně zahájena v pátek 22.října 2021. Projekt představila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczová. Finanční zdroje ve výši 179 milionů korun budou čerpány z dotace Ministerstva kultury České republiky – Péče o národní kulturní dědictví. Jde o první dotaci z tohoto nového programu. Rekonstrukce zahrady i zámeckého zahradnictví by měla skončit za dva a půl roku.

Projekt je opravdu rozsáhlý. Hovořila o tom kastelánka státního zámku Lysice Martina Rudolfová: „Stavební část se bude týkat sloupů unikátní kolonády, úpravy ohradních i opěrných zdí, schodů i chodníků. Počítá se také se stavbou nové vodárny nebo podzemní nádrže na jímání vody. V zahradě se objeví další sochy a vázy, které zatím máme v depozitářích, i kopie dobových laviček a odpadkových košů. Můžeme vycházet ze zachovaných fotografií a jiných dokumentů. Úpravou projde rovněž zámecké zahradnictví, především po technické stránce.“

O té se zmínil vedoucí zámeckého zahradnictví Tomáš Bárta: „Skleníky se budou opravovat tak, aby nedocházelo k tepelným únikům. Na obnovu čeká také fíkovna, která je skutečně unikátní technickou památkou. Má střechu na kolejnicích, takže se dá v létě vytáhnout, aby se k fíkům dostalo sluníčko. Pokud jde o zahradu, zůstane v ní většina současných stromů a keřů, ale budou doplněny rostlinami, které tam zahradníci pěstovali koncem devatenctého století. “

Realizace projektu byla svěřena společnosti Lysice Zahrada. Na ní bude v nejbližší době především záležet, zda se v létě 2024 do obnovené zahrady i zahradnictví na zámku v Lysicích skutečně podíváme.

(vr)

 

Slavnostní zahájení obnovy zámecké zahrady v Lysicích

Unikátní stavbou v lysickém zámeckém zahradnictví je fíkovna

Foto Pavla Štosáková

 

—————

Zpět