Záhadné pouto

02.09.2021 10:18

Panelovou výstavu Záhadné pouto o výjimečném vztahu českého a židovského národa otevřela ve středu 1. září brněnská primátorka Markéta Vaňková a velvyslankyně Státu Izrael v ČR Anna Azari na Malinovského náměstí v jihomoravské metropoli.  Při příležitosti 30. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi oběma státy potrvá do 30. září.
Velvyslankyně A. Azari zdůraznila, že vzájemné vztahy mezi českým a židovským národem přibližuje expozice na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech od prvních dokladů českého jazyka v hebrejských rukopisech až po znovunavázání diplomatických vztahů v roce 1990. Výstava původně vznikla jako vnitřní expozice, začala na Pražském hradě v únoru 2020 při oslavě výročí 30 let od znovuobnovených diplomatických vztahů za účasti prezidenta ČR Miloše Zemana. Nyní se výstava přetransformovala do výstavy venkovní. Námět a texty sestavil kurátor výstavy, hebraista a diplomat Robert Řehák. Kresby a grafické zpracování vytvořili studenti ateliéru Mediální a Didaktická ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské Univerzity v Plzni pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové.
Mezi českým a židovským národem existuje hluboké pouto, které nevychází z kalkulace „něco za něco“, sahá až k samým počátkům a projevuje se jak na mezilidské, tak na mezistátní úrovni. Oba početně malé národy mají podobný smysl pro humor, úctu ke vzdělání, schopnost číst mezi řádky a vzájemnou sympatii. Ačkoliv Česká republika a stát Izrael leží daleko od sebe, mají nadstandardní vztahy a izraelští představitelé o Češích mluví jako o nejlepších přátelích Izraele v Evropě. Jedná se o těžko popsatelný, na ničem nezávislý emocionální vztah – jakési „Záhadné pouto“. K samotné výstavě vznikla také kniha Záhadné pouto, která rozvíjí téma výstavy a doplňuje ji o další ilustrace. Kniha je k objednání přes Západočeskou Univerzitu v Plzni nebo přes Velvyslanectví státu Izrael. Spolupořadatel výstavy je město Brno. 
(vž)


O výstavu před Mahenovým divadlem lidé mají zájem. Foto - Václav Žalud

—————

Zpět