Světový unikát

06.02.2020 15:10

    Brněnská zoo jako jediná v Evropě rozmnožuje severní poddruh želvy pavoukovité (Pyxis arachnoides brygooi). Odchov je poměrně složitý, dosud se vždy odehrával pouze v inkubátoru. V minulých dnech se ale podařilo jedné želvě vylíhnout přímo v expozici, což je naprosté unikum. „Inkubace u tohoto druhu není vůbec jednoduchá, navíc v lidské péči se začal množit v porovnání s ostatními želvami relativně nedávno. Musí se speciálně regulovat, tedy snižovat, teplota, která se posléze zase zvyšuje. A upřímně, situace v teráriu neodpovídala ideálním podmínkám, jimiž vejce prochází v průběhu úspěšného vývoje v inkubátoru,“ uvedl kurátor chovu plazů Zoo Brno Petr Šrámek. Pro všechny tak bylo velké překvapení, když chovatelé objevili u ostatních želv i jednu čerstvě vylíhnutou. Po předchozích snůškách totiž žádné další vejce nenašli. Mohlo být zahrabané v substrátu, je ale velmi těžké odhadnout, jak dlouho.

    „Něco podobného neevidují ani kolegové ve Spojených státech amerických, kde chovají nejvíc želv tohoto poddruhu. Ve Velké Británii napočítali jednotky takových případů, ale u jiných druhů. Je to opravdová rarita,“ vysvětlil Šrámek. Poslední mládě je už šesté, které brněnská zoo odchovává. A s největší pravděpodobností není poslední. Chovatelé mají v inkubátoru ještě dvě další vejce, kterým připravují vhodné podmínky k bezproblémovému vývoji.

    V Evropě chovají severní poddruh želvy pavoukovité dvě zoo, jedna další je v Asii a 15 v Severní Americe. Za poslední rok se v těchto institucích vylíhlo celkem devět mláďat, z toho dvě připadla na brněnskou zoo. Želva pavoukovitá je extrémně odolný druh, který je adaptovaný na velmi nehostinné podmínky jihozápadního Madagaskaru. Jde především o extrémní teploty, sezonní minimum srážek a nedostatek potravy.  (MV)

 

—————

Zpět