Dřevěný kostelík v Blansku

07.09.2012 10:00

    Každoroční příležitostí k otevření nejzajímavějších památek jsou Dny evropského dědictví. Církev československá husitská v Blansku v těchto dnech zpřístupní dřevěný kostelík. Tato unikátní stavba, o jejíž existenci mnoho lidí na Moravě neví, bude ve dnech 15. a 16. září otevřena od 10 do 17 hodin (v neděli s pauzou od 14 do 15 hodin).

    Stavba kostelíka započala na Podkarpatské Rusi v Nižním Selišti už v roce 1601, avšak díky zuřící třicetileté válce a moru se protáhla na dobu čtyřiceti let a dokončena až v roce 1641, kdy byla zasvěcena svaté Paraskivě.

    V roce 1936 byl chátrající kostelík odkoupen naším státem a převezen po částech do Blanska. V témže roce byl tesařským mistrem Michalem Salejčukem a jeho rusínskými dělníky znovu postaven. Od května 1937 je tato unikátní stavba majetkem Církve československé husitské, která o tento skvost pečuje a provádí údržbu. Návštěvníci zde mohou zhlédnout také památkově chráněný ikonostat a zbytky původních ikon.

    Na restaurátorské práce za 1,3 milionu korun přispěl Jihomoravský kraj, farníci a město Blansko. V neděli 16. 9. v 9 hodin začne děkovná bohoslužba a po ní bude následovat zahradní slavnost. K návštěvě tohoto skvostu zve nejen Církev československá husitská, ale i město Blansko s Jihomoravským krajem.

Text a foto: Petr Michl

—————

Zpět