Army Day

09.09.2012 10:00

    V Brně pod chrámem sv. Petra a Pavla na Petrově se v sobotu 8. září 2012 rozložil dobový vojenský tábor našich vojáků ve Velké Británii z druhé světové války. Tuto akci umožnilo Moravské zemské muzeum v neopakovatelné atmosféře Biskupského dvora.

    Na začátku války několik československých jednotek dorazilo v polovině července 1940 do Velké Británie z poražené Francie v počtu okolo 4 000 vojáků a 500 civilních osob. Po týdnech psychického a fyzického strádání našli ve Velké Británii potřebný klid a podmínky k výcviku na boj proti nepříteli. Dne 1.9.1943 byla vytvořena Československá samostatná obrněná brigáda pod velením gen. Aloise Lišky a 6.6.1944 byla tato brigáda nasazena k boji ve Francii.

    Na Biskupském dvoře vojáci představili originální dobové uniformy, původní kruhové stany, ukázky vybavení zdravotního a výstrojního materiálu a polní poštu včetně razítkování pohlednic. Dále byly k vidění různé druhy výzbroje a výstroje a originální kolová bojová technika. Celou akci věnovalo Moravské zemské muzeum brněnským rodákům, kteří odešli bojovat do Velké Británie a domů se už nevrátili.s

Text a foto: Petr Michl

 

—————

Zpět