
Osobnosti šoubyznysu vyprávějí o brněnském hantecu
Výborný nápad: dvě knihy v jedné!
29.10.2017 21:15
Hantec je místní varieta češtiny, používaná v hovorové mluvě v Brně. Vznikl během několika staletí smíšením hanáckých nářečí s němčinou brněnských Němců a historickým středoevropským argotem, zejména vídeňským. Vliv měly také jidiš, romština a italština. I když původní forma hantecu už není běžná, hodně výrazů se v lokální mluvě stále používá. (Tolik internetová Wikipedie.)
Řekne-li se hantec, Brňané si okamžitě představí siláka Frantu Kocourka, nebo písničky Radka Rettegyho se skupinou Los Brňos, Pavla Čiču Jelínka i další nezapomenutelné postavy, které jsou s touto mluvou neodmyslitelně spjaty. Symbolické žezlo od nich převzal Honza Žanek Hlaváček. Vydává knížky, kalendáře, natáčí cédéčka. Všechno pochopitelně v hantecu.
Tento měsíc se na knižní trh dostala zbrusu nová publikace s názvem 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu. Záleží na tom, jak knihu otočíte. Z jedné strany najdete povídání s osobnostmi šoubyznysu, z druhé recepty různých specialit. Svůj vztah k hantecu vyjadřují celebrity i další lidé, kteří mají k této mluvě blízko. „Cílem je pobavit, šokovat, zavzpomínat, ale především šířit hantec mezi mladými,“ vysvětluje Honza Hlaváček. Jakoby reagoval na slova herce Jirky Pechy, čerstvého nositele Ceny města Třebíče, který si nedávno posteskl: „Je škoda, že hantec vymírá. Je už jiná doba. Naštěstí se alespoň ty slova, jako šalina, šmirgl, prýgl, čechr, škopek nebo rákoska užívají. Dneska už ale lidi neřeknou, že je něco betálný, ale že je to hustý. Novou generaci hantec nezajímá.“
A právě v tom by měla Hlaváčkova publikace pomoci.
Honza Žanek Hlaváček (*1961) |
Nevím, jaký je autor kuchař, jeho speciality jsem nikdy neokusil, jisté však je, že se pustil i do receptů v hantecu. Skvělé jídlo prý podle nich uvaří i naprostý kuchařský antitalent. Některé pokrmy Honza Hlaváček zná, všechny osobně připravoval a své zážitky z kuchyně barvitě popsal, jiné recepty získal od svých kamarádů. Tak vzniklo 50 chutí hantecu. „Než jsem všechno vyzkoušel a napsal, přibral jsem dvanáct kilo,“ směje se autor.
Vidíte, jak je to jednoduché. Když vás přestane bavit povídání o celebritách, knížku jednoduše otočíte „vzhůru nohama“… a hned se můžete pustit do vaření. Jeden jednoduchý recept – snad se Honza nebude zlobit – prozradím.
Jégrhauzový šmé
Z čeho to ufachčíme: 150 g vepřový flajšny, 150 g flašny z kravy, cvíbl [cibule], kapia, gample [houby, žampiony], salcna [sůl], pepřenka, chilli (nebo tekutej chilli sweet ve flašce), olej, rajské protlak (nebo kečup), dvě deci červa [červeného vína].
Jak to ubóchneme: Flajšnu nakrájíme na nudličky a orestumeme na oleji. Přidáme nakrájenó cibulu, salcnu a pepřenku. Za chvilku ještě nakrájený gample, kapiu, rajské protlak (nebo kečup) a zalijeme červem a podusíme. Dochutíme chilli, pepřenkó, salcnó a jako přílohu podáváme malý bramboráčky. Tak ať vám čvachtá za žgraňó [dobrou chuť]!
Libor Machata (*1953) |
Každou novou knížku je zapotřebí náležitě pokřtít, aby dobře odstartovala do života. Hlaváčkova publikace se dočká svého křtu dokonce třikrát. Poprvé to bylo minulý týden – považte – až v USA, ve starém dobrém Las Vegas. Honza Hlaváček se tam vypravil s dcerou Janou a moderátorem Lubošem Xaverem Veselým. Přítomno bylo několik českých novinářů a dalších známých osobností.
Podruhé se příznivci hantecu sešli v neděli 29. října v Brně na Šelepce. Pobavit je přišli Aleš Agi Bojanovský, Jiří Helán, Jaroslav Albert Kronek, Jiří Píďa Látal, Pavel Čiča Jelínek a Radek Rettegy, silák Franta Šebela, Waldemar Plch, Eva Pilarová… a samozřejmě i hudebník Libor Machata, který Hlaváčkovu knížku doprovodil svými kresbami, kolážemi a ilustracemi. Podotýkám – nádhernými ilustracemi! Zábavný podvečer moderoval (s naprostým přehledem a humorem jemu vlastním) Jindra Eliáš. Byla legrace, všichni jsme se úžasně bavili. Třetí křest bude 13. listopadu v hotelu Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Kniha 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu z brněnského nakladatelství JOTA je mimořádná nejen svým obsahem, ale i grafickou úpravou a celkovým uspořádáním. Osvědčená dvojice Hlaváček + Machata ani tentokrát nezklamala. Mimochodem – hantecovou kuchařku dosud nikdo nevydal. Všechny recepty mají i své vlastní příběhy. A nechybí ani hantecový slovníček. Pokud tedy chcete nahlédnout do tajů neobvyklé brněnské mluvy, pobavit se, poučit, nebo si jen uvařit něco dobrého z Hlaváčkovy kuchyně, knížku si rozhodně kupte.
JAROSLAV BOBEK
Foto: autor