Dobré jídlo, dobré pití, to je naše živobytí

26.01.2016 17:30

    Dobré jídlo, dobré pití, to je naše živobytí  praví staré české úsloví. Skutečně, Čech i Moravan si na obojí potrpí. Nic proti tomu, dobré jídlo (i to pití) patří k radostem života. Ale nemohu se zbavit dojmu, že se na ně v naší domovině soustřeďujeme jaksi nad míru. Zdá se, že každý, kdo vlastní sporák, hrnec a vařečku, píše kuchařku. Těch knížek různé úrovně jsou plná knihkupectví, kulinářská pojednání tvoří významnou součást novin a dalších médií, na své si přijdou vyznavači starých dobrých (a nezdravých) tradic, vegetariáni, šetřílci, vegani i vyznavači raw stravy a možná i pokrmů z hmyzu. Sama vařím už nějakých 40 let, někdy ráda, někdy z „musu“, někdy hodně, někdy málo a mám i pár dobrých kuchařských knih. Teď mám ale pocit, že je někde skryto čertovo kopýtko, skrytý záměr, který nám praví: „Nacpěte si teřich a nemyslete, to přenechejte povolaným, ti všechno vyřeší za vás“. Inu, latina to vystihla přesně: „Plenus venter non studet libenter“. A pokud vám připadám paranoidní, připomeňte si: „Jsi-li paranoik, neznamená to, že po tobě nejdou“. Dobrou chuť!  (jč)